A népviseleti kiállítás katalógusa - Szászorbói népviselet

Ön most a szárszobó népviselet katalógusát látja, amely a szász tájegységhez tartozik. Ismerje meg a szárszobó viselet jellemzőit!


Szászorbói szász leány templomjáró viselete

Tájegység: Szász
Régió: Szászorbó

Haja hátul varkocsba fogva, fejtetőn hátravezetve, vállán előrehozott pántlika, felette fekete bársony karikapárta. A párta felső végéről színes pártapántlika lóg le, két ágban, három pártatűvel feltűzve. Pamutos vászonból készült a nyakán darázsolással díszített ing, az ing felett színes gyapjúhímzéssel kivarrott és bőr rátétekkel díszített mellyrevaló. Fekete gyapjú, széles rakásokba szedett szoknya, előtte fekete és fémszálas hímzéssel gazdagon díszített, a készítés időpontját mutató kötény. A kötény három oldalán fehér kézi csipke. Derekán díszes pártaöv. A viseletet kiegészíti a fekete gyapjú templomjáró palást. A sűrűn apró ráncokba szedett széle fekete bársonyra hímzett szőlőfürtös mintával díszített.


Szászorbói népviselet 1938-ban.

Szászorbói kötény

Tájegység: Szász
Régió: Szászorbó

Egy szélből szabott bőkötény. Szélén gyári pamut csipkedíszítés. Felette fémszálas és gyapjúhímzéses bordűrminta. A bordűrminta felett, virágcsokrok között a tulajdonos neve és a készítés évszáma hímezve.


Szászorbói népviselet 1884-ben.