A népviseleti kiállítás katalógusa - Sokaci népviselet

Ön most a sokac népviselet katalógusát látja. Ismerje meg a sokac viselet jellemzőit!


Eszéki sokac leányviselet

Tájegység: Sokac
Régió: Eszék

Fején egy sor gyöngy. Inge fehér szőttes alapú, szinte teljes felületén hosszanti irányú flitter- és gyöngysorokkal díszített. A szoknyával a blúz egybe van építve a derék vonalában, és a szoknya is a blúzhoz hasonlóan díszített. Alján több sor piros és fehér gyári csipke. Köténye gyári mintás selyem. Lábán kézenkötött piros gyapjúharisnya és színes horgolt papucs.


Eszéki népviselet az 1930-as években.

Dráva menti sokac asszonyviselet

Tájegység: Sokac
Régió: Dráva mente

Fején fekete gyapjúkendő. Inge fehér fodorvászon alapon sűrű függőleges flittersorokkal díszített. A szoknyával a blúz derékban egybe van építve. A szoknya szélesen lerakott, sűrűn flitterezett. Nyakában "lázsiás". Köténye egyszerű fehér, aprón rakott batiszt. Derékban fekete-fehér függőleges csíkokkal szövött öv. Lábán piros hímzett papucs.


Dráva menti népviselet az 1930-as években.

Baranya megyei sokac asszonyviselet

Tájegység: Sokac
Régió: Baranya megye

Fején fekete hátrakötött gyapjúkendő. Inge fehér fodorvászon, ujjain teljes felületet kitöltő flitterdíszítés. A szoknyával a blúz derékban egybe van építve. A szoknya függőlegesen csipkebetétekkel tagolt. Köténye is csipkével tagolt és keretezett, teljes felületét színes gyöngy és flitter díszíti. Derekán széles színes szövött öv.


Baranya megyei népviselet az 1920-as években.