A népviseleti kiállítás katalógusa - Román népviselet

Ön most a román népviselet katalógusát látja. Ismerje meg a román viselet jellemzőit!


Bihari viselet

Tájegység: Román
Régió: Bihar megye

Az öltözet pamutos vászonból készült ingből és szoknyából áll. Az ingujjak függőleges irányban az ujjakat teljesen elfedő mértani mintás hímzéssel díszítettek. A szoknya derékrésze és alja egybefüggő hímzéssel díszített, a szoknya alján piros pamuthorgolás. A szoknya függőleges irányban egyenlő tagolású, kötéses hímzéssel díszített.


Bihar megyei népviselet az 1920-as években.

Moldvai csángó női ingek

Tájegység: Román
Régió: Moldva

Fehér pamutos vászonból készült ingek. Mellévarrott ingujjaik szélesen hímzettek, nyakuk sűrűn, külső fűzéssel ráncba szedett, eleje hasított és az elején egy-egy sor függőleges hímzésdíszítmény.


Moldvai népviselet az 1930-as években.

Vráncsa megyei román viselet

Tájegység: Román
Régió: Vráncsa megye

Fehér pamutos vászon anyagból készült, mellévarrott ujjú ing, nyaka sűrűn ráncba szedett, ujja hosszú pántba fogott, szinte teljes felületén színes gyöngyhímzéses. Szoknyája fekete gyapjú lepelszoknya, elején és alján körben őszi virágos ágat ábrázoló fémszálas hímzéses motívumok. Derekán a szoknyát és az inget díszes szőttes öv fogja körbe.


Vráncsa megyei népviselet az 1930-as években.

Vráncsa megyei román viselet

Tájegység: Román
Régió: Vráncsa megye

Fehér lenvászon anyagból készült, mellévarrott ujjú hosszú ing, nyaka sűrűn ráncba szedett, pántba fogott, ujja hosszú, pántba fogott. Vállfője fekete és ezüstfonallal sűrűn hímzett, váll alatt a csukló felé tagolt csíkokban díszített. Az ing a szoknya alatt a hímzés szélességében kilátszik. Szoknyája fekete gyapjú lepelszoknya, elején és alján körben széles térkitöltő hímzéses.


Vráncsa megyei népviselet az 1930-as években.

Bihar megyei szoknyák

Tájegység: Román
Régió: Bihar megye

Bihar megye területéről hat különböző felsőszoknya, szélesgallérosak, a felső négy felvarrtfodros, színes és fehér hímzéses, a két alsó vagdalásos.


Bihar megyei népviselet az 1940-es években.

Arad megyei román férfi vászoningek

Tájegység: Román
Régió: Arad megye

Az ingek mindegyike pamutos vászonból készült, ünnepi alkalomra. A magasan záródó nyakrészen, az ujjak kézelőjén és a mellrészen fehér, illetve színes hímzéssel díszítettek. A mellrészét a függőleges és vízszintes sorban elhelyezett színes gombok tovább hangsúlyozzák.


Arad megyei népviselet az 1940-es években.

Moldvai csángó női ingek

Tájegység: Román
Régió: Moldva

Az ingek pamutos vászonból készültek, az ujjakon, a nyakrészen és az ing törzsrészén függőleges irányú hímzésekkel. A felső ing hímzésdíszítménye és elrendezése alapján alárendelt hímzésű ing, az alsó kettő kandargós, tekerményes hímzéssel készült.


Moldvai népviselet az 1920-as években.

Malomszegi román nő ünnepi viselete

Tájegység: Román
Régió: Malomszeg

Fején kislibazöld kendő, menyecskésre kötve, blúza háziszőttes vászon, ujja vége fekete fodros, fekete hímzéses, álló nyaka, válla, ujja is fekete hímzéses, mellén fekete gomb díszítés, szoknyája az ing anyagával azonos, alján zöld pántlikák, dereka külső zsineggel korcolt. Köténye, "katrinca" elöl-hátul díszíti, hosszú téglalap alakja színesen csíkozott, pántlikával van a szoknya fölé kötve, lábán csizma.


Malomszegi népviselet az 1930–40-es években.

Marótlakai román női viselet

Tájegység: Román
Régió: Marótlaka

Fején ünnepiesen kötött sárga mintás kendő, inge ujja fodros, karja fekete hímzéses. Nyaka és eleje is hasonlóan hímzett, fekete gombokkal díszített. Mellénye hímzett, lakkrátétes, két sor üveggombos. Szoknyája fodorvászon, alja eresztéke bogyós díszítéssel. Köténye sűrűn szedett fekete klott, hasán darázsolt, elején kötéses díszítés, lábán kemény szárú csizma.


Marótlakai népviselet az 1910-es évek körül.

Bánáti román férfiviselet

Tájegység: Román
Régió: Bánát

Pamutos vászonból készült, a nyakán, a gombozás mellett, a vállán és a kézelőjén hímzett, vállban és a kézelőben ráncolt inget visel. Az ing felett hímzett és színes gyapjúbojtokkal teljesen telerakott bőrmellény. Az öltözetet zsinórozást utánzó színes hímzéssel díszített gyapjúharisnya és csizma egészíti ki.


Bánáti népviselet az 1930-as években.