A népviseleti kiállítás katalógusa - Rimóci népviselet

Ön most a rimóci népviselet katalógusát látja, amely a palóc tájegységhez tartozik. Ismerje meg a rimóci viselet jellemzőit!


Rimóci ünnepi viselet

Tájegység: Palóc
Régió: Rimóc

Pamutos vászonból készült a könyök felett sűrű ráncba fogott, fehér hímzéssel díszített ingváll. Az ingváll felett lila brokátselyem lajbi és felette lángszín festő anyagból készült, nyomott mintás nyakbavaló kendő. A mellény anyagával azonos anyagból készült, derékban húzott szoknya, alján öt sor zámedlihajtással és tüdőszín posztószegéssel.


Rimóci népviselet az 1930-as években.

Rimóci és hollókői gyöngyös női főkötők

Tájegység: Palóc
Régió: Rimóc

A főkötők mindegyike gyolcs anyagból, kétoldalt sűrűn lerakott és egymás alá varrt fodros kiképzéssel készült. A lerakott gyolcs közé különböző színű gyöngyökből jellegzetes helyi főkötő motívumokat varrtak. A főkötők alja különböző színű bársonnyal szegett. A főkötők közül a fehér és színes gyolcs lerakások váltakozása a viselő életkorához, illetve a viselés alkalmához igazodott. A zöld és kék gyolcs lerakással készült főkötőt gyász és félgyász alkalmával használták. Viselésekor a hajat semerítve hátravezették a fül felett, hátul kontyba csavarták. A főkötő tetejére tűkkel ráerősítették a keménypapírra, selyem rojtos kendőből applikált ún. menyecskét. A kettő együtt képezte a menyecske fejviseletet.


Rimóci népviselet és hollókői népviselet az 1930-as években.

Rimóci leány nagyünneplő viselete

Tájegység: Palóc
Régió: Rimóc

Haja hátrafésülve copfba fonva, pántlikával díszítve. Bő csipkés ingvállat visel, brokátlajbival. Vállkendője fehér lyukhímzésű gyolcs, szélén öt tűvel készített cérnahorgolásos, úgynevezett "tóth" csipke. Csontra keményített vasalt alsószoknyái felett brokát, csak derékban ráncolt szoknya. Köténye fekete szatén, sűrűn szedett kecele, alján és szélein zöld margitszalag.


Rimóci népviselet az 1930-as években.