A népviseleti kiállítás katalógusa - Palóc népviselet

Ön most a palóc népviselet katalógusát látja. Ismerje meg a palóc viselet jellemzőit!


Bujáki főkötők

Tájegység: Palóc
Régió: Buják

Hat darab szatén és kasmír anyagból készült bujáki női főkötő, amelyek mindegyike a főkötő hátán és oldalán kézi hímzéssel gazdagon díszített. A kéregkonty elhelyezésére húzott kontyfogó van kialakítva a tarkó felőli részen.


Bujáki népviselet az 1930-as években.

Szajlai ünnepi viselet

Tájegység: Palóc
Régió: Szajla

Fehér gyolcs anyagból készült, hosszú ujjú, az ujján slingolt angyaling és kézzel hímzett pruszlik. A szoknya kék alapon piros pettyes karton, ráncba szedett szoknya. A szoknya előtt gyári hímzéssel díszített, derékban húzott batisztkötény.


Szajlai népviselet az 1940-es években.

Veresegyházi viselet

Tájegység: Palóc
Régió: Veresegyház

Gyolcs anyagból készült féling és farkas pruszlik. A félinget és a farkas pruszlikot azonos, kék színű virághímzés díszíti. A szoknya klott anyagból készült, lila és zöld színnel kombinált sűrű soros, kézi virághímzéssel díszített.


Veresegyházi népviselet az 1930-as években.

Nógrádmegyeri viselet

Tájegység: Palóc
Régió: Nógrádmegyer

Fekete bársony anyagból készült, zöld gombos hímzéssel díszített blúz és a téli viselethez tartozó zöld színű, gyapjú berlinerkendő. A szoknya sűrűn ráncolt és kézi virághímzéssel díszített. A szoknya előtt festő anyagból készült kötény, amelyet kék és zöld színekkel kombinált, félgyászhoz illő hímzés díszít.


Nógrádmegyeri népviselet az 1940-es években.

Csővári ünnepi viselet

Tájegység: Palóc
Régió: Csővár

A zöld kasmír bluzka fekete bársonnyal, piros zsinórral, fekete csipkével szegett. A szoknya a bluzka anyagával egyező anyagból készült, sűrűn ráncolt, alján bársonnyal és piros pántlikával szegett.


Csővári népviselet az 1940-es években.

Vácrátóti ünnepi viselet

Tájegység: Palóc
Régió: Vácrátót

Pamutos vászonból készült az ujján keresztöltéses hímzéssel díszített ingváll. Klott anyagból készült a kék és zöld színnel kombinált, sűrű soros kézi virághímzéssel díszített farkas pruszlik. A szoknya a pruszlik anyagával egyező, sűrűn szedett. A szoknya és a pruszlik színösszeállítása alapján böjti, illetve félgyász viselet.


Vácrátóti népviselet az 1940-es években.

Rimóci ünnepi viselet

Tájegység: Palóc
Régió: Rimóc

Pamutos vászonból készült a könyök felett sűrű ráncba fogott, fehér hímzéssel díszített ingváll. Az ingváll felett lila brokátselyem lajbi és felette lángszín festő anyagból készült, nyomott mintás nyakbavaló kendő. A mellény anyagával azonos anyagból készült, derékban húzott szoknya, alján öt sor zámedlihajtással és tüdőszín posztószegéssel.


Rimóci népviselet az 1930-as években.

Szihalmi újmenyecske viselet

Tájegység: Palóc
Régió: Szihalom

Haja a feje tetején kettéválasztva, a fül felett kezdve több ágban befonva és hátravezetve, a tarkó felett kontyba tekerve. Fején az újmenyecske állapotot jelző fekete klott anyagra applikált arany fémcsipkével, fekete, lerakott tüllel és rózsaszín szalaggal díszített újmenyecske főkötő. Szoknyája dohányszín brokát anyagból készült, széles ráncokra rakott szoknya. A szoknyához sötétebb brokát anyagból készült vizitkét és fehér batisztkötényt visel. Lábán fekete bőrcsizma.


Szihalmi népviselet az 1920-as években.

Ipolyszögi menyasszonyi viselet

Tájegység: Palóc
Régió: Ipolyszög

Fején színes művirágokból, tükrökből, üveggömbökből készült, hátul pántlikával összefogott koszorú. Gyolcsinge vállban ráncolt, kézelőjén madeiracsipkés, az ing felett horgolt szélű, lyukhímzésű gyolcs nyakbavaló kendő. Szoknyája sűrűn ráncolt fehér selyem, köténye fehér csipke batiszt.


Ipolyszögi népviselet az 1920-as években.

Varsányi viselet

Tájegység: Palóc
Régió: Varsány

A kézelőn sűrűn ráncolt és fehér hímzéssel díszített pamutos vászon ingváll. Fekete alapon szederszín selyemcsíkos, függőleges csíksorba rendezett anyagból készült lajbi és ugyanilyen anyagból készült, ráncba szedett szoknya. Az öltözetet fekete klott anyagból készült, piros farkasfoggal díszített melles kötény egészíti ki.


Varsányi népviselet az 1940-es években.