A népviseleti kiállítás katalógusa - Matyó népviselet

Ön most a matyó népviselet katalógusát látja Ismerje meg a matyó viselet jellemzőit!


Mezőkövesdi matyó legény nagyünneplő viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Fején színes pántlikával és szalagokkal díszített csúcsos kalap. Ujján és vállán színes selyemfonallal dúsan hímzett, a ragyogót utánzó hímzésdíszítményekkel befejezett és színes cipós horgolással díszített lobogós inget visel. Az ingen posztó anyagból készült, csontgombokkal és sujtással díszített mellény. Nyakán hímzett nyakkendő. Gyolcsból készült, ráncba szedett bőgatyája előtt színes selyemfonallal hímzett, szűcsmintás, fekete selyem kötött rojttal díszített "surc", kötény.


Mezőkövesdi népviselet az 1920-as években.

Mezőkövesdi matyó újmenyecske ünneplő viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Haja a fejtetőn kettéválasztva, a halántékon hátravezetve semerítve, fején újmenyecske főkötő, rezes, tarás suta. A fej tetején a kontyba csavart hajra erősített, kemény kéregpapírból készült és díszített tok elé erősítették az aranycsipkével és színes pántlikával díszített, keménypapír alapú ún. tarát, amelynek az elejére színes papírból készült virágokat, színes üveghólyagokat és ezüstszálakat erősítettek. Öltözete színes selyem anyagból készült hosszú ujjú lityából és ugyanilyen anyagból készült zubbonyból áll. A szoknya alján hét sorban fekete és kék szőr csíkdísz. A litya és a szoknya is színes pántlikával, bársonycsipkével és fekete csipkével díszített. A szoknya előtt fekete selyemfonallal hímzett "surc", kötény, fekete selyem kötött rojttal. Lábán színes gyapjúhímzéses bőrpapucs.


Mezőkövesdi népviselet az 1920-as években.

Mezőkövesdi matyó asszony adventi viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Fején az adventi időszakhoz illő lila mintás selyemkendőből és lila rojtból készült sátoroskendő. Öltözete fekete alapon lila selyemsíkos hosszú ujjú lityából és ugyanilyen anyagból készült zubbonyból áll. A szoknya alján 10 sorban fekete és lila szalagdísz. Az adventi időszakhoz illően a litya és a szoknya a színes pántlika helyett fekete selyemszalaggal és fekete bársonnyal díszített. A szoknya előtt színes pántlikával, bársonycsipkével és fekete selyem kötött rojttal díszített surc.


Mezőkövesdi népviselet az 1930-as években.

Mezőkövesdi matyó surcok

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

A surcok mindegyike kézi hímzéssel gazdagon díszített, ragyogót utánzó hímzésdíszítményekkel tagolt, alul fekete kötött selyemrojttal kiegészített. Külön figyelmet érdemel az utolsó, zöld, kék és kevés sárga szín felhasználásával készült böjti surc, amelyet két ragyogósor között elhelyezett fűzött gyöngydíszítés tesz még ünnepélyesebbé.


Mezőkövesdi népviselet az 1920-as években.

Mezőkövesdi matyó lityák

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Mezőkövesdi női felsőruhadarabok, amelyek összefoglaló elnevezése: litya. Szatén, purgament, brokát anyagból készültek, színes pántlika és bársonycsipke díszítménnyel. Ujjain és a farokvégződésen bársonnyal szegettek és gyári fekete csipkével díszítettek.


Mezőkövesdi népviselet az 1930-as években.

Mezőkövesdi matyó asszony téli öltözete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Fején bársony, rojtos téli kendő. Felsőruházata báránybőrből készült, színes gyapjúfonallal hímzett, valamint fekete és piros bőrrátétekkel díszített kuzsu. Szoknyája aprón ráncolt, végig szedett fekete selyem. Köténye színes selyemfonallal hímzett makus surc, ragyogót utánzó hímzésdíszítményekkel, fekete selyem kötött rojttal.


Mezőkövesdi népviselet az 1910-es években.

Mezőkövesdi matyó asszony ünneplő viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Fején ünnepi alkalomhoz illő selyemkendőből és fehér kötött rojtból készült sátoroskendő. Öltözete zöld alapon arany selyem síkos hosszú ujjú lityából és ugyanilyen anyagból készült zubbonyból áll. A szoknya alján kilenc sorban váltakozó színű szőr csíkdísz. A litya pántlikával díszített, ujján és nyakán fekete bársonnyal szegett, a szoknyán két sor piros dabas szalagdísz. A szoknya előtt ragyogót utánzó hímzésdíszítmények között színes pántlikával és fekete csipkével díszített "surc", kötény.


Mezőkövesdi népviselet az 1920-as években.

Mezőkövesdi matyó újmenyecske nagyünneplő viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Haja a fejtetőn kettéválasztva, a halántékon hátravezetve semerítve, fején újmenyecske főkötő, rezes, tarás suta. A fej tetején a kontyba csavart hajra erősített, kemény kéregpapírból készült és díszített tok elé erősítették az aranycsipkével és színes pántlikával díszített, keménypapír alapú ún. tarát, amelynek az elejére színes papírból készült virágokat, színes üveghólyagokat és ezüstszálakat erősítettek. Öltözete fekete atlasz egyesvirágos aljazatlan szoknya és ugyanezen anyagból készült vattás rékli. A rékli alatt téli nyakbavaló kendő. A szoknya előtt fekete csipke rátétekkel és fekete selyem kötött rojttal díszített "surc", kötény.


Mezőkövesdi népviselet az 1910-es évek végén.

Mezőkövesdi matyó leányviselet

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Haja egyágú copfba fonva, selyemszalaggal díszítve. Öltözete festő anyagból készült rövid ujjú lityából (fellökő) és ugyanilyen anyagból készült zubbonyból áll. A szoknya alján több sorban fekete színű szőr csíkdísz. A litya törzsrészén, ujján és nyakán fekete bársonnyal díszített és szegett, a szoknya fekete selyemszalaggal díszített. A szoknya előtt fekete selyem anyagon gépi hímzéssel (nyargalással) gazdagon díszített és ragyogót utánzó surc.


Mezőkövesdi népviselet az 1920-as években.

Mezőkövesdi matyó surcok

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

A mezőkövesdi matyó viselet elválaszthatatlan részét képező kötények, amelyek közös elnevezése: surc. A surcok fekete selyem anyagból készültek és kézi hímzéssel, gyári pántlikával, valamint fekete kötött, illetve gépelt selyemrojttal díszítettek. A hímzések elnevezése felülről lefelé: szűcsös, szűcsös, makus, matyórózsás és pántlikás kötények.


Mezőkövesdi népviselet az 1930-as években.