A népviseleti kiállítás katalógusa


Lészpedi csángó férfiviselet

Tájegység: Csángó
Régió: Lészped

Fején posztókalap. Pamutos vászonból készült, a nyakán és az ujjvégeken hímzett hosszú inget visel. Az ing dereka szövött övedzővel leszorítva, az övbe szövött kendő, servet tűzve. Az öltözetet dúsan hímzett bőrmellény, patkós keptár, gyapjúharisnya és bocskor egészíti ki.


Lészpedi népviselet az 1940-es években.

Bodzafordulói csángó viselet

Tájegység: Csángó
Régió: Bodzaforduló

Pamutos vászonból készült, az elején és hátán tagolt rendű hímzéssel, az ujjain kandargós hímzéssel díszített hosszú ing. Vászonból készült az alján piros fonallal hímzett pendely. Az ing előtt fekete gyapjúszálból készült, hímzett kötény, elején forgós selyemdíszítés. Derekában piros-fekete gyapjú díszítéses "servet".


Bodzafordulói népviselet az 1930-as években.

Lészpedi csángó női viselet

Tájegység: Csángó
Régió: Lészped

Fején kockás kerpára erősített szövött, a két végén szőttes hímekkel díszített kerpa kendő. Öltözete vászon anyagból készült, elöl és hátul valamint az ujjak hosszanti irányában dúsan hímzett ingből, szorosan a test köré tekert selyem anyagból készült lepelszoknyából, fótából áll. A szoknya szövött bernyéccel, övvel leszorítva, az övben szövött kendő, servet. Lábán bocskor.


Lészpedi népviselet az 1930-as években.

Bihar megyei szoknyák

Tájegység: Román
Régió: Bihar megye

Bihar megye területéről hat különböző felsőszoknya, szélesgallérosak, a felső négy felvarrtfodros, színes és fehér hímzéses, a két alsó vagdalásos.


Bihar megyei népviselet az 1940-es években.

Arad megyei román férfi vászoningek

Tájegység: Román
Régió: Arad megye

Az ingek mindegyike pamutos vászonból készült, ünnepi alkalomra. A magasan záródó nyakrészen, az ujjak kézelőjén és a mellrészen fehér, illetve színes hímzéssel díszítettek. A mellrészét a függőleges és vízszintes sorban elhelyezett színes gombok tovább hangsúlyozzák.


Arad megyei népviselet az 1940-es években.

Moldvai csángó női ingek

Tájegység: Román
Régió: Moldva

Az ingek pamutos vászonból készültek, az ujjakon, a nyakrészen és az ing törzsrészén függőleges irányú hímzésekkel. A felső ing hímzésdíszítménye és elrendezése alapján alárendelt hímzésű ing, az alsó kettő kandargós, tekerményes hímzéssel készült.


Moldvai népviselet az 1920-as években.

Pusztinai csángó nő ünnepi viselete

Tájegység: Csángó
Régió: Pusztina

Fején kockás kerpára tett kerpa kendő. "Rendes csángós" ing, a felsőtestet borító része és az ujja sűrűn színes szálszámolásos mintával díszített, fölötte ünnepi "patkós keptár", dúsan hímzett mellény. Szoknyája szorosan a test köré tekert gyapjú "kerekítő", "katrinca", lepelszoknya. A szoknya "bernyic" övvel van felerősítve. Lábán "kelcun" gyapjú harisnya, "párász" zsinórkötéses bőrbocskorral.


Pusztinai népviselet az 1920–30-as években.

Malomszegi román nő ünnepi viselete

Tájegység: Román
Régió: Malomszeg

Fején kislibazöld kendő, menyecskésre kötve, blúza háziszőttes vászon, ujja vége fekete fodros, fekete hímzéses, álló nyaka, válla, ujja is fekete hímzéses, mellén fekete gomb díszítés, szoknyája az ing anyagával azonos, alján zöld pántlikák, dereka külső zsineggel korcolt. Köténye, "katrinca" elöl-hátul díszíti, hosszú téglalap alakja színesen csíkozott, pántlikával van a szoknya fölé kötve, lábán csizma.


Malomszegi népviselet az 1930–40-es években.

Moldvai csángó férfiviselet

Tájegység: Csángó
Régió: Moldva

Fején báránybőr kucsma. Pamutos vászonból készült, egybeszabott, hosszú férfiinget visel, amely a nyakán, mellrészén és ujjain hímzett. Barna színű ványolt posztóból készült, gyapjúfonal hímzéssel díszített szokmány, fehér gyapjúharisnya, kapca és bocskor egészíti ki az öltözetet. Vállán szőttes tarisznya.


Moldvai népviselet, 1930-tól napjainkig is viselik.

Marótlakai román női viselet

Tájegység: Román
Régió: Marótlaka

Fején ünnepiesen kötött sárga mintás kendő, inge ujja fodros, karja fekete hímzéses. Nyaka és eleje is hasonlóan hímzett, fekete gombokkal díszített. Mellénye hímzett, lakkrátétes, két sor üveggombos. Szoknyája fodorvászon, alja eresztéke bogyós díszítéssel. Köténye sűrűn szedett fekete klott, hasán darázsolt, elején kötéses díszítés, lábán kemény szárú csizma.


Marótlakai népviselet az 1910-es évek körül.