A népviseleti kiállítás katalógusa


Mezőkövesdi matyó asszony ünneplő viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Fején ünnepi alkalomhoz illő selyemkendőből és fehér kötött rojtból készült sátoroskendő. Öltözete zöld alapon arany selyem síkos hosszú ujjú lityából és ugyanilyen anyagból készült zubbonyból áll. A szoknya alján kilenc sorban váltakozó színű szőr csíkdísz. A litya pántlikával díszített, ujján és nyakán fekete bársonnyal szegett, a szoknyán két sor piros dabas szalagdísz. A szoknya előtt ragyogót utánzó hímzésdíszítmények között színes pántlikával és fekete csipkével díszített "surc", kötény.


Mezőkövesdi népviselet az 1920-as években.

Mezőkövesdi matyó újmenyecske nagyünneplő viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Haja a fejtetőn kettéválasztva, a halántékon hátravezetve semerítve, fején újmenyecske főkötő, rezes, tarás suta. A fej tetején a kontyba csavart hajra erősített, kemény kéregpapírból készült és díszített tok elé erősítették az aranycsipkével és színes pántlikával díszített, keménypapír alapú ún. tarát, amelynek az elejére színes papírból készült virágokat, színes üveghólyagokat és ezüstszálakat erősítettek. Öltözete fekete atlasz egyesvirágos aljazatlan szoknya és ugyanezen anyagból készült vattás rékli. A rékli alatt téli nyakbavaló kendő. A szoknya előtt fekete csipke rátétekkel és fekete selyem kötött rojttal díszített "surc", kötény.


Mezőkövesdi népviselet az 1910-es évek végén.

Mezőkövesdi matyó leányviselet

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Haja egyágú copfba fonva, selyemszalaggal díszítve. Öltözete festő anyagból készült rövid ujjú lityából (fellökő) és ugyanilyen anyagból készült zubbonyból áll. A szoknya alján több sorban fekete színű szőr csíkdísz. A litya törzsrészén, ujján és nyakán fekete bársonnyal díszített és szegett, a szoknya fekete selyemszalaggal díszített. A szoknya előtt fekete selyem anyagon gépi hímzéssel (nyargalással) gazdagon díszített és ragyogót utánzó surc.


Mezőkövesdi népviselet az 1920-as években.

Mezőkövesdi matyó surcok

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

A mezőkövesdi matyó viselet elválaszthatatlan részét képező kötények, amelyek közös elnevezése: surc. A surcok fekete selyem anyagból készültek és kézi hímzéssel, gyári pántlikával, valamint fekete kötött, illetve gépelt selyemrojttal díszítettek. A hímzések elnevezése felülről lefelé: szűcsös, szűcsös, makus, matyórózsás és pántlikás kötények.


Mezőkövesdi népviselet az 1930-as években.

Mezőkövesdi matyó surcok

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Ezek a kötények is a mezőkövesdi matyó viselet elválaszthatatlan részét képezik. Ezen a vidéken surcnak nevezik. A surcok fekete atlaszselyem és klott alapon pántlikával és kötött rojttal, pántlikával és csipkével, valamint fehér és sárga gépi hímzéssel, nyargalással díszítettek.


Mezőkövesdi népviselet az 1920–30-as években.

Mezőkövesdi matyó lányka böjti viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Haja egy ágba fonott, fején leány hajpánt, hajában pántlika. Az 1910 körüli női böjti viselet pontos mása. Lila brokát sárga gyári nagymintás a teljes viselet, blúza, "litya" elöl gombos, hátul felálló fodros, szoknyája alja harang alakúra megképzett, máshol sűrűn levarrottan rakott. Köténye fémszálas "ragyogós", hímzett és pántlikás. Lábán fehér patentharisnya.


Mezőkövesdi népviselet az 1910-es évek körül.

Mezőkövesdi matyó menyecske ünneplő viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Haja a fejtetőn kettéválasztva, a halántékon hátravezetve semerítve. A fej tetején a kontyba csavart hajra erősített, kemény kéregpapírból készült és rezes csipkével, bársonnyal díszített tok. Öltözete kosaras purgament anyagból készült zubbony és hosszú ujjú litya. A litya fekete bársonnyal és fekete csipkével, ujján és nyakán fekete bársonnyal szegett, a szoknya alján fekete szőr rátét található. A szoknya előtt ragyogót utánzó hímzésdíszítmények között színes matyó virághímzéssel és fekete kötött selyemrojttal díszített "surc", kötény.


Mezőkövesdi népviselet az 1920-as években.

Mezőkövesdi matyó fiúviselet

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Fején ragyogóval és bársonycsipkével díszített csúcsos kalap. Öltözete mezőkövesdi szokás szerint a keresztanya által ajándékba adott egybevarrott lobogós ing és rojtos bőgatya, a korozsma. A lobogós ingujj, az ingmell és vállfolt a XX. század elejének divatja szerint piros, kék és sárga pamutfonallal dúsan hímezve.


Mezőkövesdi népviselet az 1910-es évek elején.

Tardi viselet

Tájegység: Matyó
Régió: Tard

Pamutos vászonból készült, a kézelőn sűrűn ráncolt és keresztszemes hímzéssel díszített ingváll, valamint fekete egyesvirágú szaténból készült, selyemrojttal és fűzött arany síkkal díszített daku. Rózsaszín brokátból készült, sűrűn ráncolt, alján kék selyemmel díszített szoknya.


Tardi népviselet az 1930-as években.

Tardi viselet

Tájegység: Matyó
Régió: Tard

Dohányszínű brokátselyem anyagból készült ráncoska. A szoknya a ráncoska anyagával egyező színű, sűrűn ráncolt, alján két sorban színes pántlika rátét, alján fekete bársony kiszegés.


Tardi népviselet az 1930-as években.