A népviseleti kiállítás katalógusa


Moldvai férfiviselet

Tájegység: Csángó
Régió: Moldva

Vászoning, a nyakán, mellrészén és kézelőjén hímzéssel díszítve. Az ing felett színes gyapjúfonallal hímzett, piros-fekete bőrrátétes, bárányprémmel körbeszegett bőrmellény.


Moldvai népviselet az 1930-as években.

Forrófalvi csángó asszony ünnepi viselete

Tájegység: Csángó
Régió: Forrófalva

Az idős nő fején szövött kerpakendő, "buzsoros" nagyrózsás ing, felette rövid gyapjú zsinóros szokmány. Házilag készített gyapjú "katrincát", lepelszoknyát visel, derékban széles szőttes "ő", "övedző" övvel és keskeny "bernyiccel", övvel. Lábán nyelves bőrcsizma.


Forrófalvi népviselet az 1920–30-as években.

Nagypataki csángó férfiviselet

Tájegység: Csángó
Régió: Nagypatak

Fején posztókalap. Pamutos vászonból készült, a nyakán és az ujjvégeken sáfrányos hímzett hosszú inget visel. Az ing dereka szövött övedzővel leszorítva. Az ingen barna posztómellény, szaténszalaggal díszítve. Lábán gyapjúharisnya bocskorral.


Nagypataki népviselet az 1940-es években.

Forrófalvi csángó viselet

Tájegység: Csángó
Régió: Forrófalva

Pamutos vászonból készült, az ujjain keresztirányban hímzett, könyök alatt bővülő és horgolással díszített ing. Posztó anyagból készült, szövött csíkokkal díszített lepelszoknya, katrinca. A katrinca alatt vászonpendely. A pendelyre tekert széles, szövött öv, ezen a lepelszoknya, melyet egy keskeny öv, az ún. "bernyéc" fog a derékra. A "bernyécbe" szövött kendőcske, a "servet" van tűzve.


Forrófalvi népviselet az 1930-as években.

Bogdánfalvi csángó nő viselete

Tájegység: Csángó
Régió: Bogdánfalva

Fején az újabb divat szerinti gyári mintás tulpánkendő. Pamutos vászonból készült, színes hímzéssel gazdagon díszített nagybuzsoros rózsás inget, szorosan a test köré tekert, gyapjú anyagból készült, szövött hímekkel díszített lepelszoknyát, katrincát visel. A szoknya alatt szövött "övedző" és a szoknya fölött bernyic, ezzel van a szoknya a derékhoz szorítva, vállán szövött tarisznya. Lábán barna bocskor.


Bogdánfalvi népviselet az 1960-as években.

Lészpedi csángó férfiviselet

Tájegység: Csángó
Régió: Lészped

Fején posztókalap. Pamutos vászonból készült, a nyakán és az ujjvégeken hímzett hosszú inget visel. Az ing dereka szövött övedzővel leszorítva, az övbe szövött kendő, servet tűzve. Az öltözetet dúsan hímzett bőrmellény, patkós keptár, gyapjúharisnya és bocskor egészíti ki.


Lészpedi népviselet az 1940-es években.

Bodzafordulói csángó viselet

Tájegység: Csángó
Régió: Bodzaforduló

Pamutos vászonból készült, az elején és hátán tagolt rendű hímzéssel, az ujjain kandargós hímzéssel díszített hosszú ing. Vászonból készült az alján piros fonallal hímzett pendely. Az ing előtt fekete gyapjúszálból készült, hímzett kötény, elején forgós selyemdíszítés. Derekában piros-fekete gyapjú díszítéses "servet".


Bodzafordulói népviselet az 1930-as években.

Lészpedi csángó női viselet

Tájegység: Csángó
Régió: Lészped

Fején kockás kerpára erősített szövött, a két végén szőttes hímekkel díszített kerpa kendő. Öltözete vászon anyagból készült, elöl és hátul valamint az ujjak hosszanti irányában dúsan hímzett ingből, szorosan a test köré tekert selyem anyagból készült lepelszoknyából, fótából áll. A szoknya szövött bernyéccel, övvel leszorítva, az övben szövött kendő, servet. Lábán bocskor.


Lészpedi népviselet az 1930-as években.

Pusztinai csángó nő ünnepi viselete

Tájegység: Csángó
Régió: Pusztina

Fején kockás kerpára tett kerpa kendő. "Rendes csángós" ing, a felsőtestet borító része és az ujja sűrűn színes szálszámolásos mintával díszített, fölötte ünnepi "patkós keptár", dúsan hímzett mellény. Szoknyája szorosan a test köré tekert gyapjú "kerekítő", "katrinca", lepelszoknya. A szoknya "bernyic" övvel van felerősítve. Lábán "kelcun" gyapjú harisnya, "párász" zsinórkötéses bőrbocskorral.


Pusztinai népviselet az 1920–30-as években.

Moldvai csángó férfiviselet

Tájegység: Csángó
Régió: Moldva

Fején báránybőr kucsma. Pamutos vászonból készült, egybeszabott, hosszú férfiinget visel, amely a nyakán, mellrészén és ujjain hímzett. Barna színű ványolt posztóból készült, gyapjúfonal hímzéssel díszített szokmány, fehér gyapjúharisnya, kapca és bocskor egészíti ki az öltözetet. Vállán szőttes tarisznya.


Moldvai népviselet, 1930-tól napjainkig is viselik.