A népviseleti kiállítás katalógusa


Mezőkövesdi matyó surcok

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Ezek a kötények is a mezőkövesdi matyó viselet elválaszthatatlan részét képezik. Ezen a vidéken surcnak nevezik. A surcok fekete atlaszselyem és klott alapon pántlikával és kötött rojttal, pántlikával és csipkével, valamint fehér és sárga gépi hímzéssel, nyargalással díszítettek.


Mezőkövesdi népviselet az 1920–30-as években.

Mezőkövesdi matyó lányka böjti viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Haja egy ágba fonott, fején leány hajpánt, hajában pántlika. Az 1910 körüli női böjti viselet pontos mása. Lila brokát sárga gyári nagymintás a teljes viselet, blúza, "litya" elöl gombos, hátul felálló fodros, szoknyája alja harang alakúra megképzett, máshol sűrűn levarrottan rakott. Köténye fémszálas "ragyogós", hímzett és pántlikás. Lábán fehér patentharisnya.


Mezőkövesdi népviselet az 1910-es évek körül.

Mezőkövesdi matyó menyecske ünneplő viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Haja a fejtetőn kettéválasztva, a halántékon hátravezetve semerítve. A fej tetején a kontyba csavart hajra erősített, kemény kéregpapírból készült és rezes csipkével, bársonnyal díszített tok. Öltözete kosaras purgament anyagból készült zubbony és hosszú ujjú litya. A litya fekete bársonnyal és fekete csipkével, ujján és nyakán fekete bársonnyal szegett, a szoknya alján fekete szőr rátét található. A szoknya előtt ragyogót utánzó hímzésdíszítmények között színes matyó virághímzéssel és fekete kötött selyemrojttal díszített "surc", kötény.


Mezőkövesdi népviselet az 1920-as években.

Mezőkövesdi matyó fiúviselet

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Fején ragyogóval és bársonycsipkével díszített csúcsos kalap. Öltözete mezőkövesdi szokás szerint a keresztanya által ajándékba adott egybevarrott lobogós ing és rojtos bőgatya, a korozsma. A lobogós ingujj, az ingmell és vállfolt a XX. század elejének divatja szerint piros, kék és sárga pamutfonallal dúsan hímezve.


Mezőkövesdi népviselet az 1910-es évek elején.

Tardi viselet

Tájegység: Matyó
Régió: Tard

Pamutos vászonból készült, a kézelőn sűrűn ráncolt és keresztszemes hímzéssel díszített ingváll, valamint fekete egyesvirágú szaténból készült, selyemrojttal és fűzött arany síkkal díszített daku. Rózsaszín brokátból készült, sűrűn ráncolt, alján kék selyemmel díszített szoknya.


Tardi népviselet az 1930-as években.

Tardi viselet

Tájegység: Matyó
Régió: Tard

Dohányszínű brokátselyem anyagból készült ráncoska. A szoknya a ráncoska anyagával egyező színű, sűrűn ráncolt, alján két sorban színes pántlika rátét, alján fekete bársony kiszegés.


Tardi népviselet az 1930-as években.

Tardi matyó menyecske nagyünnepi viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Tard

Haja kétoldalt kettéválasztva, a fülön hátravezetve. Fején két különálló, gyapjúrojttal és pántlikával díszített, pipikendőből készített bunkós kendő. Vászon ingválla a kézelő fölött sűrűn ráncolt, kézelője tardi keresztszemes hímzéssel díszített. Brokát anyagból készült dakut és pántlikás szoknyát visel. A szoknya előtt pamutos vászonból készített szőttes kötény.


Tardi népviselet az 1940-es években.

Tardi pipikendők

Tájegység: Matyó
Régió: Tard

Karton anyagból készült, különböző színes virágnyomatokat ábrázoló fejrevaló kendők. A kendők közül kettő a végein gyapjú kötött rojttal és felette színes pántlikával díszített, amelyet a tardi menyecskeviselet részét képező bunkós kendő felső kendőjeként használtak.


Tardi népviselet az 1930–40-es években.

Tardi legényviselet

Tájegység: Matyó
Régió: Tard

Vászonból készült, mellrészén, nyakán és sűrű ráncba fogott kézelőjén vászoncérnával gazdagon hímzett, évszámmal datált ing, amelyet fekete posztóból készült, sujtással és gombokkal díszített mellény egészít ki.


Tardi népviselet 1929-ben.

Tardi ünnepi viselet

Tájegység: Matyó
Régió: Tard

A pamutos vászonból készült, mellévarrott ujjú, kézelőjén sűrű ráncba fogott és keresztszem hímzéssel díszített ingváll felett fűzött gyönggyel és fekete gyári csipkével díszített daku. A szoknya sűrűn ráncolt, selyemszalaggal két sorban díszített, fekete bársonnyal szegett, apró virágos klott anyagból készült.


Tardi népviselet az 1930-as években.