A népviseleti kiállítás katalógusa - Mezőkövesdi népviselet

Ön most a mezőkövesdi népviselet katalógusát látja, amely a matyó tájegységhez tartozik. Ismerje meg a mezőkövesdi viselet jellemzőit!


Mezőkövesdi matyó menyasszonyi viselet

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

A mezőkövesdi menyasszonyok 1920–1953 közötti időszakban viselt menyasszonyi öltözete. A fején fehér és színes papírvirágokból készített művirág koszorú, ezüst rezgőkkel és fátyollal. Öltözete fehér selyemből készült aljazatlan szoknya és rövid ujjú, színes pántlikával díszített "litya", "fellökő" blúz. A blúz felett fehér rojtos gyapjúkendő. A szoknya előtt fehér selyemből készült, aprón ráncolt bőkötő, előtte négy sorban, a kötény derekából kiinduló színes pántlikával díszítve.


Mezőkövesdi népviselet az 1940-es években.

Mezőkövesdi matyó asszony ünneplő viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Fején a hajat teljesen eltakaró, drótvázzal és hólyagpapírral merevített selyem kötött rojtos sátoroskendő. Öltözete a télen viselt vattával bélelt, brokát anyagból készült, tarka pántlikával díszített rékli, amely hátul császárvágással szabott és a felfelé álló fodortoldalékkal hangsúlyozza a szoknya sudárságát. A rékli alatt nyakbavaló kendő. Szoknyája egyesvirágú atlaszselyem, amely végig sűrűn ráncolt, szedett, tarka színes pántlikával díszített és alól bársonnyal szegett. A szoknya előtt színes gyári pántlikával és bársonycsipkével díszített pántlikás surc, kötött fekete selyemrojttal.


Mezőkövesdi népviselet az 1920-as években.

Mezőkövesdi matyó menyecske ünneplő viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Fején a hajat teljesen eltakaró, színes gyapjúfonalból készített és purgament, "kasmír" kendőre erősített menyecske főkötő, csavarintós kendő. Öltözete színes rózsás zöld "libaszín" purgament, "kasmír" hosszú ujjú litya és ugyanilyen színű szoknya, amelyet az alján megképzett fodorról zubbonynak neveznek. A litya és a szoknya színes tarka pántlikával díszített, a pántlika két oldalán bársonycsipke-díszítéssel. A szoknya alja kilenc sorban színes gyapjúszőr csíkdísszel került kiemelésre. A litya tetején dús fekete kötött gyapjúrojttal díszített zöld purgament nyakbavaló kendő. A szoknya előtt színes selyemfonallal hímzett, szűcsmintás surc, ragyogót utánzó hímzett díszítő sorokkal, fekete selyem kötött rojttal.


Mezőkövesdi népviselet az 1930-as években.

Mezőkövesdi matyó legényviselet

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Fején ragyogóval, szalagokkal és bársonycsipkével díszített csúcsos kalap. Kézelőjén apró ráncba fogott és kenderfonallal hímzett, mellrészén kenderfonallal és subrikált hímzéssel díszített vászoninget visel. Az ingen fekete posztó anyagból készült, csontgombokkal és sujtással díszített lajbi. Nyakán hímzett és selyem rojtos nyakkendő. A mellény anyagával egyező, sujtással gazdagon díszített csizmanadrágot és fekete, egyenes szárú nyelves csizmát visel.


Mezőkövesdi népviselet az 1930-as évek elején.

Mezőkövesdi matyó újmenyecske nagyünneplő viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Haja a fejtetőn kettéválasztva, a halántékon hátravezetve semerítve, fején újmenyecske főkötő, rezes, tarás suta. A fej tetején a kontyba csavart hajra erősített, kemény kéregpapírból készült és díszített tok elé erősítették az aranycsipkével és színes pántlikával díszített, keménypapír alapú ún. tarát, amelynek az elejére színes papírból készült virágokat, színes üveghólyagokat és ezüstszálakat erősítettek. Öltözete brokátselyem rékli és brokátselyem anyagból készült zubbony. A rékli alatt atlaszselyem nyakbavaló kendő. A szoknya alján 10 sorban fekete és kék szőr csíkdísz. A rékli és a szoknya is színes pántlikával, bársonycsipkével és fekete csipkével díszített. A szoknya előtt színes pántlikával és ragyogóval díszített surc, fekete selyem kötött rojttal.


Mezőkövesdi népviselet az 1930-as évek elején.