A népviseleti kiállítás katalógusa - Mezőkövesdi népviselet

Ön most a mezőkövesdi népviselet katalógusát látja, amely a matyó tájegységhez tartozik. Ismerje meg a mezőkövesdi viselet jellemzőit!


Mezőkövesdi matyó surcok

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Ezek a kötények is a mezőkövesdi matyó viselet elválaszthatatlan részét képezik. Ezen a vidéken surcnak nevezik. A surcok fekete atlaszselyem és klott alapon pántlikával és kötött rojttal, pántlikával és csipkével, valamint fehér és sárga gépi hímzéssel, nyargalással díszítettek.


Mezőkövesdi népviselet az 1920–30-as években.

Mezőkövesdi matyó lányka böjti viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Haja egy ágba fonott, fején leány hajpánt, hajában pántlika. Az 1910 körüli női böjti viselet pontos mása. Lila brokát sárga gyári nagymintás a teljes viselet, blúza, "litya" elöl gombos, hátul felálló fodros, szoknyája alja harang alakúra megképzett, máshol sűrűn levarrottan rakott. Köténye fémszálas "ragyogós", hímzett és pántlikás. Lábán fehér patentharisnya.


Mezőkövesdi népviselet az 1910-es évek körül.

Mezőkövesdi matyó menyecske ünneplő viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Haja a fejtetőn kettéválasztva, a halántékon hátravezetve semerítve. A fej tetején a kontyba csavart hajra erősített, kemény kéregpapírból készült és rezes csipkével, bársonnyal díszített tok. Öltözete kosaras purgament anyagból készült zubbony és hosszú ujjú litya. A litya fekete bársonnyal és fekete csipkével, ujján és nyakán fekete bársonnyal szegett, a szoknya alján fekete szőr rátét található. A szoknya előtt ragyogót utánzó hímzésdíszítmények között színes matyó virághímzéssel és fekete kötött selyemrojttal díszített "surc", kötény.


Mezőkövesdi népviselet az 1920-as években.

Mezőkövesdi matyó fiúviselet

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Fején ragyogóval és bársonycsipkével díszített csúcsos kalap. Öltözete mezőkövesdi szokás szerint a keresztanya által ajándékba adott egybevarrott lobogós ing és rojtos bőgatya, a korozsma. A lobogós ingujj, az ingmell és vállfolt a XX. század elejének divatja szerint piros, kék és sárga pamutfonallal dúsan hímezve.


Mezőkövesdi népviselet az 1910-es évek elején.

Mezőkövesdi matyó fekete menyasszonyi viselet

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

A mezőkövesdi menyasszonyok 1920-as évek elejéig hordott menyasszonyi öltözete. A fején fehér és színes papírvirágokból készített művirág koszorú, fátyol nélkül. A felsőtesten feltört ujjú ingvállat és fekete selyem, rojtos nyakbavaló kendőt visel. Szoknyája aljazatlan fekete selyem, előtte fekete csipkével díszített, aprón ráncolt bőkötő.


Mezőkövesdi népviselet az 1910-es években.

Mezőkövesdi matyó fiú nagyünneplő viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Fején szalagokkal és bársonycsipkével díszített csúcsos kalap. Ujján és vállán színes selyemfonallal dúsan hímzett, tarka pántlikával és színes cipós horgolással díszített lobogós inget visel. Az ingen posztó anyagból készült csontgombokkal, ezüst pitykével és sujtással díszített mellény. Gyolcsból készült, ráncba szedett bőgatyája előtt színes selyemfonallal hímzett, pántlikával és fekete selyem kötött rojttal díszített surc.


Mezőkövesdi népviselet az 1920-as években.

Mezőkövesdi matyó asszony ünneplő viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Feje tetején a kontyba csavart hajra erősített, kemény kéregpapírból készült és ragyogóval díszített tok. Öltözete a télen viselt vattával bélelt, fekete egyesvirágú atlasz anyagból készült, sujtásrátéttel díszített rékli. A rékli alatt téli nyakbavaló kendő. Szoknyája fekete selyemzubbony, fekete szalagrátéttel és az alján fekete szőrcsíkokkal díszítve. A szoknya előtt színes selyemfonallal hímzett, szűcsmintás "surc", kötény, a korábban betiltott ragyogót utánzó hímzésdíszítménnyel és fekete selyem kötött rojttal.


Mezőkövesdi népviselet az 1930-as években.

Mezőkövesdi matyó leány délutáni ünneplő viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Haja két ágba fonva. Rövid ujjú, színes selyem anyagból készült, színes pántlikával díszített lityát visel. Szoknyája magából mintás selyem anyagból készült, tarka pántlikával díszített zubbony, az alján 3 sor színes szőr díszítéssel. Köténye gépi hímzéssel, nyargalással készült, színes pántlika rátéttel, az alján két sorban aranycsipke, "ragyogó" díszíti.


Mezőkövesdi népviselet, a kötény az 1910-es években, a ruha az 1940-es években.

Mezőkövesdi matyó menyecske utcai viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Fején a hajat teljesen eltakaró, színes gyapjúfonalból készített és purgament (kasmír) kendőre erősített menyecske főkötő, csavarintós kendő. Öltözete piros alapon színes mintás karton, pipi anyagból készült rövid ujjú litya és ugyanilyen anyagból készült szoknya, amelyet az alján megképzett fodorról zubbonynak neveznek. A litya és a szoknya színes tarka pántlikával díszített, a pántlika két oldalán bársonycsipke díszítéssel. A szoknya alja hat sorban színes gyapjúszőr csíkkal díszítve, a csíkdíszítés felett fehér csipke rátéttel. A szoknya előtt gépi hímzéssel, nyargalással készített címeres, gépelt kötény, az alján fekete csipkedísszel.


Mezőkövesdi népviselet az 1930-as években.

Mezőkövesdi matyó vőlegény viselete

Tájegység: Matyó
Régió: Mezőkövesd

Fején pántlikával díszített csúcsos kalap. Az ing gyolcsból készült úgynevezett "körtés lyukhímzéses", lobogós, nyakán és vállfoltján szabad rajzú hímzéses. Az ing felett zsinóros, pitykés, színes gombos gyapjúlajbi. Nyakában színes ragyogós pántlika nyakkendő. Sűrűn szedett gyolcsgatyája vége vendégrojtos. Előtte hímzett "surc", kötény, fekete, kézenkötött rojtos. A gatyakorcban ragyogóval és selyemrojttal díszített jegykendő. A lábán fekete bőrcsizma.


Mezőkövesdi népviselet az 1910-es években.