A népviseleti kiállítás katalógusa


Bujáki főkötők

Tájegység: Palóc
Régió: Buják

Hat darab szatén és kasmír anyagból készült bujáki női főkötő, amelyek mindegyike a főkötő hátán és oldalán kézi hímzéssel gazdagon díszített. A kéregkonty elhelyezésére húzott kontyfogó van kialakítva a tarkó felőli részen.


Bujáki népviselet az 1930-as években.

Bujáki újmenyecske nagyünneplő viselete

Tájegység: Palóc
Régió: Buják

Fején a hajat teljesen eltakaró újmenyecske "fékető", elején különálló kakatúrral kiemelve, a tetején színes gyöngyökből készített bukor. Rózsaszín alapon ezüst selyem síkos anyagból készült, a mellrészen megvágott és ráncolt zabkát és ugyanezen anyagból készült, tarka pántlikával, színes szalagokkal díszített harasztos szoknyát visel. A szoknya előtt befűzős kötény. Kezében a lakodalmi hérészes tartozéka, a színes papírból készült cifratyúk, amelybe a töltött csirkét helyezték.


Bujáki népviselet az 1930-as években.

Bujáki kislány ünneplő viselete

Tájegység: Palóc
Régió: Buják

Haja hátravezetve, copfba fogva, szalaggal díszítve. Fehér alapon apró virágos, a mellrészen megvágott, szalagokkal díszített és ráncolt zabkát és piros kasmír anyagból készült, tarka pántlikával, színes szalagokkal díszített harasztos szoknyát visel. A szoknya előtt befűzős, slingolt gyolcskötény.


Bujáki népviselet az 1930-as években.